Tomaten
De tomaat had vroeger de gele kleur. Door verschillende variëteiten te kruisen verkreeg men uiteindelijk de rode tomaat. Toen men de tomaat invoerde in Europa mocht men deze niet eten. De mensen die de tomaten aten werden ziek en stierven zelfs. Dat komt omdat men vroeger uit tinnen borden at. In de tomaat zitten aminozuren en deze tasten de tinnen borden aan. Op die manier aten de mensen de giftige stoffen op die zich in de tinnen borden bevonden. Met soms de dood tot gevolg. 
**Tip van de webmaster**
Snij een Frans brood in moten van 2cm. Leg er een stukje tomaat op en een stukje geitenkaas. Zet in de oven op 200 graden gedurende 10 minuutjes. Bestrooien met basilicum en opdienen – héérlijk!
Tomaten volgens wikipedia

Soorten tomaten
In 1995 kwam er het Flandria-keurmerk. Meteen het startsein voor meer segmenten om de consument nog beter te kunnen bedienen. Elke tomaat wordt sindsdien ingedeeld volgens sortering, smaak en structuur. Elk segment is optimaal herkenbaar dankzij een eigen verpakking.

50 Verschillende soorten tomaten bij BelOrta

Zongedroogde tomaten – Zelf doen
Dit kan je eenvoudig zelf doen als de zon een paar dagen achter elkaar minstens 25 graden geeft. Snij de tomaten in schijven van ongeveer 1 cm dikte. Leg de schijven op een grill en strooi er voldoende zout over, dit zorgt voor de onttrekking van het vocht. Plaats in de zon gedurende 3 dagen. Plaats de gedroogde schijven in een bokaal en overgiet ze met olijfolie en eventueel nog extra kruiden. 

Educatief filmpje over de tomaat. Van het zaaien tot de oogst. In het Nederlands.

Hydrocultuur tomaten
Dit past men meer en meer toe. De tomatenplanten hebben geen aarde meer nodig. De wortels groeien op kleikorrels of kokosnootschilfers. Het voordeel hiervan is dat men zeer gericht meststoffen kan toedienen. Ook ziektes en schimmels worden bijna uitgesloten.

Hydrocultuur volgens Wikipedia

Veel nuttige info over hydrocultuur bij de huis & tuin website.

Bewaren van tomaten
6 Recepten om tomaten in te maken. Ketchup, tomatensaus, chutney en tomaten confituur.

Hoe tomaten bewaren in de koelkast?

Tomaten bewaren
Hoe doe je dat het best?

Kan ik tomaten invriezen?
Antwoord van Jeroen Meus

Oven gedroogde tomaten
Als de zon niet schijnt dan kan je de tomaatjes ook drogen in de oven gedurende een 10-tal uren op 50 of 60 graden. Doe dan net hetzelfde als hierboven beschreven en plaats ze in de oven ipv de zon. Zorg wel voor een opvangschotel voor het vocht.

Het opkweken van tomaten via hydrocultuur

Een eenvoudige tomatensoep maken

Zo simpel en toch zo lekker. Roerei met tomaten

Basis recept voor tomatensaus. Ze legt je ook uit hoe je tomaten moet ontvellen

Tomatengevecht Bunol in Spanje. De jaarlijkse traditie om tomaten naar elkaar te gooien.