Nederlandse automerken

Nederland heeft een rijk autoverleden – denk maar aan de eens zo populaire Daf. Tegenwoordig bouwen ze prachtige sportwagens zoals Burton – Donkervoort en zeker ook Spijker.

Vroegere Nederlandse automerken bij Wikipedia

Burton Car

Door zelf een Burton te bouwen treed je in de voetsporen van Dimitri en Iwan Göbel, die in 1998 begonnen aan de allereerste Burton. Voor de broers geen kant en klare body, een magazijn vol onderdelen en een handige bouwhandleiding, maar honderden schetsen, een wand vol foto’s van oude Bugatti’s, Delahaye’s, Morgans en Jaguar’s ter inspiratie, 160 kilo plamuur en vooral heel veel uren schuren en bouwen. Begin 2000 kwam de eerste Burton uit de mal en eind van dat jaar stond de teller al op 98 bestellingen. Ondertussen zijn dat er al ruim 1300 en still counting.

Saker sport cars

Saker maakt bolides voor het race circuit. Strijden, insturen, afhouden, accelereren en op het hoogste trapje staan! Door de robuuste constructie bezit elke SAKER voortreffelijke eigenschappen op de lange afstand. Alle onderdelen zoals schokbrekers, remmen en de motor zijn goed bereikbaar om ze desgewenst weer precies bij te stellen – een garantie voor toptijden op het naast het circuit.

Spijkstaal

Spijkstaal International ontwikkelt en produceert al meer dan 80 jaar elektrische voertuigen voor het vervoer van goederen en personen. Spijkstaal is sinds 9 september 2015 onderdeel van de Peinemann Mobilift Groep en focust zich sindsdien, naast de verkoop van elektrische voertuigen, ook op verhuur.

Voglietta

De prachtige Voglietta MilleMiglia vloeit voort uit de presentatie van de Voglietta Rondo en Voglietta Traveller op de ‘Citromobile’ in Utrecht in 2005 Deze Rondo en Traveller zijn twee prototypes waar Voglietta Kitcar Products mee gestart is. Tijdens de ‘Citromobile’ werd deze nieuwe kitcar , de Rondo, een echte 2+ 2 zitter aan getoond aan vele Citroënliefhebbers. Deze liefhebbers toonden ook veel belangstelling voor een echte sportieve klassieker met deuren en veel ruimte.

Donkervoort

De historie van Donkervoort gaat terug tot 1978, het jaar waarin de eerste auto’s de bescheiden werkplaats in Tienhoven verlieten. Enkele jaren later vertrok het bedrijf naar Loosdrecht, in 2000 gevolgd door de verhuizing naar de huidige lichte en moderne fabriek op zichtlocatie naast de A6 in Lelystad. Daar ontwikkelen en bouwen wij onze sportwagens. Zorgvuldig en met oog voor detail. Van chassis en wielophangingen tot de carrosserie. En van de vele hightech-onderdelen in koolstof tot het smaakvolle interieur. In 2014 kwam daar een vestiging in Duitsland bij.

Spijker

Het bedrijf Spyker is opgericht door twee Nederlandse broers, Hendrik Jan en Jacobus Spijker, smeden van beroep. Dit was in 1880. In eerste instantie concentreren de ambitieuze broers zich op het bouwen en onderhouden van rijtuigen in Hilversum, In 1889 bouwen de  gebroeders Spijker hun eerste Benz-motorwagen waarmee ze direct lovende kritieken kregen voor het vakmanschap van de carrosserie.Nederland. Anno 2020 bouwen ze prachtige sportwagens.

Terberg

Met 28 werkmaatschappijen in 12 landen is Terberg één van de grootste onafhankelijke leveranciers van specialistische voertuigen. Van terminal trekkers tot auto’s, van modificaties tot nieuwe voertuigen, Terberg loopt voorop.

 

Burton en Voglietta op de Turkse TV

Opendeurdag bij Burton cars

Spijker cars bij Top Gear