Mini huisjes (Tiny houses)

Tegenwoordig is bouwen zo duur geworden dat mensen ervoor kiezen om een klein (verplaatsbaar) huisje te bouwen. In België zie je er nog geen maar in Nederland is het een echte hype aan het worden.
Maar mag dit zomaar? Kan je zomaar ergens een huisje neer zetten zonder een bouwvergunning? 
We zochten het op voor u.

Tiny houses volgens Wikipedia

Tiny house Belgium
Het eerste bedrijf in België dat zich gespecialiseerd heeft in het bouwen van mini huisjes.

Nudge – Overzicht bouwers
Bij Nudge verzamelden ze alvast een 30-tal links van bouwers in Nederland.

A happy life
Wonen in een Tiny house in België

Wonen in een tiny house volgens Engie
Een tiny house is een microwoning waarvan de ruimte geoptimaliseerd werd om al het comfort van een woning te bieden. Ander voordeel: tiny homes zijn heel energiezuinig. Logisch dus dat ze steeds meer Belgen weten te overtuigen.

Tiny Houses en hun voordelen
Zeker is dat je minder hoeft de poetsen 🙂
Maar een ander groot voordeel zal zeker te maken hebben met nutsvoorzieningen. Vele Tiny Houses zijn uitgerust met zonnepanelen en zijn volledig off grid.
En ook wat betreft de verwarmingskosten kan het tellen. Zo zou je kunnen verwarmen met een houtkachel of een gashaard.

Tiny Houses op een trailer
Sommige mensen bouwen hun huisje op een trailer. Dit heeft het grote voordeel dat je met je huisje kan rijden naar waar je wil. Op voorwaarde natuurlijk dat je de 3.5 ton niet overschrijdt.Bijkomend voordeel: je hoeft niets in te pakken als je op vakantie gaat 😉

De wetgeving in België is heel onduidelijk over de Tiny Houses. En dat heeft een reden: ze komen niet voor in ons wetboek.
Je zou eventueel een Tiny House in je tuin kunnen plaatsen. Wettelijk mag je een tuinhuis van  40 vierkante meter bouwen. Dit echter op voorwaarde dat het niet aansluit op de bestaande woning en ook niet verder dan 30 meter van de woning staat. Uiteraard kan je, je er ook niet domiciliëren. Op een stuk bouwgrond kan je zo een tiny house zetten voor een maximale periode van 6 maanden en vermits je aan het bouwen bent.

Als laatste alternatief kan je het wel op een camping zetten. Maar dan blijft er natuurlijk het zelfde probleem: je mag er geen domicilie hebben.

Nochtans zouden tiny houses een oplossing kunnen zijn voor het woon probleem. Het zou ook een zeer goed alternatief kunnen zijn voor koppels die gaan samenwonen en willen sparen vooraleer ze een huis bouwen. Hopelijk houden ze binnenkort een debat over in ‘Villa Politica’.

De wereld van Sofie (Radiofragment)
Klein wonen is voor de één noodzakelijk en voor de ander een droom. Een trend die dit jaar kwam opzetten is de ‘tiny house movement’: in een klein huisje gaan wonen midden in de natuur. Miet Van Hassel is in zo’n tiny house gaan wonen in Diest. Marie Kondo is haar beste vriendin geworden, want bij de verhuis uit een groot appartement was ontspullen een noodzaak. Brecht Devoldere ging op bezoek in haar bescheiden woonst.

Wetgeving Tiny Houses stad Gent
Verplichte omgevingsvergunning. Voor het bouwen van losstaande containerwoningen of het plaatsen van mini-huisjes in de tuin is een vergunning en een architect vereist. Hiervoor moet je dus een omgevingsvergunning aanvragen, zoals voor elke andere vorm van (modulair) wonen. Ook als de oppervlakte kleiner is dan 40 m².

Engelstalige websites
Tumbleweed Tiny Houses
Hier bouwen ze al hun huisjes op trailers.

American Tiny Houses

Home Builders Digest
De beste Tiny houses bouwers van Amerika. Alle websites in 50 staten.

The Plaid Zebra
De 10 mooiste Tiny Houses in Amerika. 

Modern Tiny Living

 

 

 

Wonen op 25 vierkante meter

De TV show over ‘Tiny houses’

Hier bouwden ze maar liefst 20 ‘Tiny Houses’ op 1 locatie.

Ook voor studentenkamers zijn Tiny houses een goede oplossing. Fleur was maar 20 jaar toen ze haar eigen huisje bouwde.