Belgische Automerken

 

België telt nog 3 automerken. Het zijn allen ondernemers met een gedreven passie om hun eigen merk op de markt te brengen. 

Edran

Edran Cars werd opgericht in 1984. Oorspronkelijk was de activiteit afgestemd op design en productie van kunststof koetswerken voor exclusieve sportwagens. Spoedig rijpte het idee om eigen sportwagens te ontwerpen en volledig in eigen beheer te bouwen. Met de voorstelling van de Edran Spyder MK I op het Internationaal Autosalon van Brussel in 1994, werd de eerste stap in die richting gezet.

Ecar

Het éérste en enige bedrijf dat elektrische wagens maakt. Het wagentje heeft maar 3 wielen, weegt slechts slechts 550 kg. Het haalt een topsnelheid van 130 km per uur.

 

Gillet

Tony Gillet is zowel piloot als ingenieur continu op zoek naar prestaties en perfectie. Na enkele jaren Belgisch kampioen bergracen te zijn geweest, bereidde hij auto’s voor op 2 Parijs-Dakar-rally’s en stapte uiteindelijk in 1982 in de auto-industrie als Belgische importeur van Donkervoort-auto’s. In 1990 breekt hij zijn eerste record, uiteraard aan het stuur van een Donkervoort.
Iedereen is vol bewondering wanneer Tony Gillet de Vertigo produceert: eerst als prototype in 1991, daarna met deelname aan de Brussels Motorshow van 1992, en daarna een jaar voor het homologatieproces, met de Crash-Test die heel vlot verliep. En tenslotte in 1994, wanneer de eerste productie van de Vertigo op de markt wordt gebracht.

De zelfgemaakte sportwagens van de Belgische Tony Gillet