Bijen

Als de bijen verdwenen zijn dan heeft de mens nog 4 jaar te leven. Dit is een uitspraak gedaan door Albert Einstein. Die uitspraak deed hij in 1965 in een uitgave van ‘Union Nationale de l’Apiculture Française’.
Het zou een goede zaak zijn mochten mensen terug meer bijen gaan houden.

Wist je trouwens dat bijen niet beschermd zijn door de wet? In tegenstelling staan ze wel gecatalogiseerd als huisdieren en dat wil zeggen dat je ze niet mag doden. Als je thuis een ongewilde nest hebt dan kan je de brandweer bellen (112). Deze gaan dan wel vragen of het om bijen of wespen gaat.
Het verschil tussen bijen en wespen kan je hier vinden.

Het kan wel een verschil voor je portefeuille maken want voor het verdelgen van wespen moet je de brandweer betalen. Voor de bijen bellen ze een imker, en dat is gratis.

Bijen volgens Wikipedia

De Bijenclub
De naam zegt het zelf. Je kan hier online cursus volgen en vooral ook het gratis boek ‘een jaar uit het leven van het bijenvolk’ downloaden.

Wilde bijen
Er leven in ons land 16 soorten wilde bijen. Bij Natuurpunt krijg je een mooi overzicht van al deze bijen.

Inagro
Boeren voor bijen.
Interessante PDF over bijen, gericht naar de landbouwers.

Bijen & Hommels in nood.
Uitstekende PDF met nuttige informatie ter bescherming van de bijen en de hommels. Welke bloemsoorten plant je het best in je tuin.Een initiatief van West Vlaanderen.

Leuk voor de kinderen
Maya de bij op Youtube

Koninklijke Vlaamse Imkerbond (Kovib)
Hier krijg je meer dan voldoende informatie over alles wat te maken heeft met bijen. Nuttige links op hun ‘veel gestelde vragen pagina’

Honeybee Valley
Bijen en hommels nemen door hun veelvuldig bloembezoek een belangrijk deel van de bestuiving van planten voor hun rekening. Zo zijn 33% van de landbouwgewassen en 67% van alle plantensoorten afhankelijk van bijen voor hun voortbestaan.

Waarom sterven bijen massaal?
Het is geen goed nieuws dat in 2013 meer dan 34 % van alle bijenvolken in Europa de lente niet haalde. Het afsterven van bijenvolken heeft verscheidene oorzaken

Afrikaanse bijenkever
Dit is geen bij maar een kever die een plaag is voor onze bijen.

Een bijenkast in je tuin laten plaatsen.
Dit is een uitstekend initiatief van verschillende imkers. Je kan een bijenkast huren, dit kost wel ongeveer 300 Euro per jaar. Hiervoor krijg je de helft van de honing. Ze plaatsen een kast in je tuin en zij komen deze ook onderhouden. Meer info staat er bij Tuinadvies.

Bijen bij EOS
Bijen, hommels en wespen heb je liever niet als tafelgenoot. Toch hoeft onze angst niet altijd gegrond te zijn. De meeste bijen en hommels steken zelden. Wat kan je doen als je toch wordt gestoken? En welke stappen onderneem je als je een nest in je tuin vindt?

Afrikaanse bijen
Afrikaanse bijen volgens Wikipedia

De killer bee
Artikel over de Afrikaanse bij.

De bij en wij.
Educatief filmpje in het Nederlands over het nut van de bijen. In opdracht van de Nederlandse bijen vereniging

Korte en leuke animatie hoe honing gemaakt wordt