Gardiners Island
De Montaukett-indianen noemden het eiland Manchonake – vertaald als ‘plaats waar velen zijn gestorven’
Er wordt gezegd dat Lion Gardiner het eiland in 1639 van de Montaukett-indianen kocht voor “een grote zwarte hond, wat buskruit en een paar Nederlandse dekens”
Het is al 17 generaties in de familie Gardiner en is 3.300  hectare groot, het merendeel is onontwikkeld land
In 1699 begroef de piraat kapitein Kidd een schat op het eiland

Gardiners Island volgens Wikipedia

kapitein Kidd beweerde dat hij een kaper was die in dienst van Engeland werkte. Dit verhaal werd door niemand gelooft en hij werd in 1701 opgehangen wegens piraterij. Maar voor hij gevangen genomen werd maakte kapitein William Kidd in 1699 een tussenstop op Gardiner’s Island om een ​​deel van zijn schat te begraven.
Gardiner kreeg hiervoor een gouden kleed en een diamant van Kidd. En ook de belofte dat als hij terug kwam, en de schat er niet meer zou liggen, de piraat hem zeker zou vermoorden.
Kidd wou daarna door reizen naar zijn beschermheer: Lord Bellomont. Deze zou ervoor kunnen zorgen dat Kidd clementie kreeg. Onderweg stopt hij dus op Gardiner’s Island om er een deel van zijn schat – ter waarde van ongeveer $ 30.000 – te begraven voordat hij zijn beschermheer ontmoet. Voor de veiligheid, volgens de legende heeft hij ook kisten begraven op Long Island en op meerdere andere plaatsen, waaronder in Setauket, Oyster Bay en de ‘Money Ponds’ bij de vuurtoren van Montauk, als een soort van verzekeringspolis.

Helaas voor Kidd had hij geen idee dat de Gardiners van Gardiner’s Island Lord Bellomont al over zijn aanwezigheid, en schat hadden getipt. Met zo’n grote schat in het vooruitzicht zette Bellomont een val op voor Kidd, en nadat hij hem had ontvangen, liet hij hem in een gevangenis in Boston gooien. Na zijn berechting eindigt het verhaal van Kidd aan de galg, maar het verhaal van de schat leeft voort. Op Gardiner’s Island werden er zilveren staven, robijnen, diamanten, zakken met goudstof, gouden munten en zilveren kandelaars gevonden. Er is een historische markering geplaatst die nu de plek aangeeft waar men de schat opgegraven heeft. Op de andere locaties waar Kidd zijn kisten begraven heeft is nog steeds niets gevonden.

Een rondleiding op Gardener’s Island door Robert David Lion Gardener

Het verhaal van Kapitein William Kidd